
             
  
  
 
 
 

FREQUENTLY ASKED 
QUESTIONS (FAQs) 

PARTICIPATION RIGHTS OF THE CHAIRPERSO
 
  Situation:  When can the chairperson vote? Can s/he make or second motion
participate in debate? If the chairperson gets too involved in substantive decision-ma
danger that s/he may be too controlling and, intentionally or not, infringe on the right
members? Confusion over these issues may lead to unnecessary conflict within a gro
some cases, inappropriate disenfranchisement of the chairperson. Moreover, if the ch
denied the rights of expression, constituents may not become aware of his/her positio
issues. A clear understanding of the chair’s rights of participation is necessary for a f
decision-making process. 
 

The fundamental rights of the chairperson:  If the chairperson is a member
s/he has the same rights of participation as any other member. This includes the rig
motions, participate in discussion, and may make and second motions. However, ther
restrictions on how those rights are exercised. 
 
 When is the chairperson not a full member of the group? The most obvious
mayor-council relationship in city government. Sec. 62.11(1), Wis. Stats. While the s
that the mayor is a member of the common council, the mayor is not counted for quo
The mayor normally presides and may vote only in the case of a tie. In other groups t
unusual situations in which a non-member (e.g., a staff person) presides over the disc
particular matter. [NOTE: This is not a recommended practice and should be reserve
in which a useful purpose is clearly served.] 
 
 What kind of restrictions may be imposed on the chairperson’s rights to vot
common restrictions are self-imposed. The chairperson, like any other member, may 
vote – i.e., abstain – on any issue. 
 
 Although the group cannot deny the chairperson the right to vote, it could con
provide that his/her name be called last in a roll call vote. This provision is not requir
plausible reason for it is the perception that the chairperson’s vote could affect the vo
subsequent members.  
 
 The voting rights of mayors in the mayor-council setting is restricted by statu
may (but need not) vote when the vote is otherwise tied. In other words, the mayor’s 
enable a measure to pass or to be clearly defeated but the mayor may not vote when h
would create a tie or otherwise deny the necessary proportion of group approval for p
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mayor opposes a measure that is favored by the council, s/he is expected to veto it, giving the 
council the chance to over-ride. 
 
 What kind of restrictions may be imposed on the chairperson’s rights to move or second 
motions and enter into the discussion? A chairperson may be required to “vacate” the chair - that 
is, turn the chairing duties over to someone else - in order to make or second motions or participate 
in discussion. Of course, the chairperson may also do this voluntarily. 
 

The practicality of vacating the chair often depends on the size of the group. In very small 
groups such as three, five, or even seven member town or village boards, such a practice would 
most likely be cumbersome and unwarranted. In larger groups where a greater degree of formality is 
desirable, vacating may be the best way to separate a chairperson’s partisan position on an issue 
from his/her impartial administration of the deliberations. 
 
 It is much better that the group’s expressed rules provide for vacating the chair rather than 
the group “ordering” the chairperson to vacate on a case-by-case basis. If the rule is in place but its 
application is unnecessary in a given situation, the rule can be waived by the informal process of 
unanimous consent or by the formal motion to suspend the rules. 
 
 When the chair is vacated, the chairperson’s rights of participation are the same as those of 
any other member. (For example, any rules such as limits as to the time or number of statements 
would apply to the vacated chairperson as they would to other members.) Upon vacating, the 
chairperson is not permitted to resume the duties of presiding until the issue pending at the time of 
vacating is no longer before the group. 
 
 The group cannot deny the chairperson the right to make or second motions or enter into the 
debate. The chairperson must be permitted to vacate or be allowed to participate while presiding. 
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